Angst voor prijsstijgingen
‘Eindelijk kunnen de scholen dan door met de plannen’, verzuchtte D66-raadslid Marieke Schouten, die hiermee het algemene gevoel van de raad verwoordde. Maar behalve vreugde rinkelden er zeker ook nog alarmbellen over met name de financiering. Want wat gebeurt er als de bouw- en loonkosten weer buitensporig stijgen? In de bedragen is wel rekening gehouden met prijsstijgingen tijdens het bouwproces, en er is ook nog een post onvoorzien opgenomen, maar toch, VVD, Volkspartij Dongen, CDA en D66 waren er niet echt gerust op en vroegen wethouder Cors Zijlmans om meer zekerheid.

‘Deze investeringen vragen toch wel veel op financieel gebied. Onze schuld stijgt fors en het is daarom belangrijk dat deze bedragen niet verder stijgen. En daar zijn wij niet echt gerust op. U heeft zelf al aangegeven dat het op dit moment niet te voorspellen is welk effect de huidige stijging van de energieprijzen heeft voor de bouwkostenontwikkeling. Als de kosten weer enorm gaan stijgen, willen wij dat wel op tijd weten en niet pas na 1,5 jaar, ‘ eiste Marieke Schouten.

Vinger aan de pols
En daarbij kreeg zij de steun van de Volkspartij Dongen, VVD en CDA, die ook aandrongen op tijdige informatie.’Wij willen regelmatig een financiële update waarin de stijging van bouwkosten steeds meegenomen wordt. Op die manier kan de raad de vinger goed aan de pols houden’, vond CDA-raadslid Annemarie van Eenennaam.

Stijgingen zijn ingecalculeerd
Wethouder Cors Zijlmans had daar alle begrip voor. Tussen nu en het moment dat de eerste paal de grond in gaat zit wel enige tijd. Dus ik snap wel dat u vraagt om een tijdige update. Ik ga u in ieder twee keer per jaar informeren over nieuwe ontwikkelingen en als het nodig is komen we eerder naar u toe’, beloofde hij. Om er meteen een aantal geruststellende woorden aan toe te voegen. ‘In principe zou het met deze bedragen moeten lukken . We hebben prijsstijgingen ingecalculeerd, voor ieder IKC is een post onvoorzien opgenomen en we hebben rekening gehouden met kosten voor b.v. asbestsanering . Maar ik ben ook eerlijk, ik kan er geen garantie voor geven.’

Nieuwe scholen
Het is de bedoeling dat alle Dongense basisscholen IKC’s ( Integraal Kindcentrum) worden, een combinatie van basisschool en kinderopvang. De Heilig Hartschool gaat samen met stichting KID naar een nieuw pand in de Beljaart. De grond waarop de Heilig Hartschool nu staat ( ruim 5.000 m2), kan de gemeente dan weer gebruiken voor bijvoorbeeld woningbouw. De Anspachschool krijgt een spiksplinternieuw gebouw op de huidige plaats aan de Kerkstraat en gaat samen met kindcentrum Petito’s. Tijdens de sloop en bouw gaan de leerlingen tijdelijk naar de voormalige gebouwen van het Cambreurcollege aan de Bolkensteeg.

Regie pakken
De Wegwijzer en de Springplank gaan samen met Kindcentrum De Toverdroom naar een nieuw pand op sportpark ’t Wiel in ’s Gravenmoer. Daar komt ook een nieuwe gymzaal bij. De grond waarop de beide basisscholen nu staan, komt dan vrij. Voor PvdA-raadslid Tonny Dijck reden om er bij de wethouder op aan te dringen dat de gemeente de regie pakt bijde invuling van de vrijkomende grond. ‘Dat mag niet naar een projectontwikkelaar gaan,’ vond Dijck. En daar was wethouder Zijlmans het helemaal mee eens. ‘De regie moet sowieso bij de gemeente liggen. Wij bepalen wat daar gebouwd wordt en met wie we dat doen, dat is dan weer een volgende stap. Maar de regie moet bij ons liggen.’

beheer2

Author beheer2

More posts by beheer2